Пресконференция в Пресклуб „България” - Деня на туризма – 26 август

27/08/2018

123 години организиран туризъм

 

ДЕНЯТ НА ТУРИЗМА В АВАНС

информация от пресконференцията организирана от БТС, София – европейска столица на спорта и Природен парк „Витоша”

 

На 22 август в Пресклуб „България” се проведе пресконференция по повод предстоящия Ден на туризма – 26 август. Тази година организаторите от Българския туристически съюз, София – европейска столица на спорта 2018 и Природен парк „Витоша” обединиха усилията си, за да разнообразят празника с различни прояви. Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС, обяви програмата, която започва на 24 август с поднасяне на цветя пред морената срещу Народния театър „Иван Вазов”, откъдето преди 123 години Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх и с това е поставил началото на организираното туристическо движение. Други основни акценти  са провеждането на Алекова вечер на хижа „Алеко” на 25 август, в която ще вземат участие над 100 представители на клубовете на туристите ветерани, членове на Българската федерация на туристите ветерани от цялата страна, планинският маратон – с дълъг и къс марашрут, чиито финал ще бъде на Черни връх на 26 август, както и откриването на нов заслон „2050” на Витоша в местността Три кладенци. По традиция БТС провежда на върха томбола за участниците в Националното движение „Покорител на 10-те планински първенеци”, които тази година са повече от 170.

 

 В националния туристически събор ще вземат участие представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Искрено се надяваме, че повече хора ще се включат в тази национална проява, организирана от Българския туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и София – Европейска столица на спорта“, което ще покаже, че заветите на първооснователите Алеко Константинов и Иван Вазов имат своите последователи и днес,“ заяви на пресконференцията Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС.

 

Повече подробности за проектирането и изграждането на заслона дадоха неговият архитект Андрей Момерин и Юлия Михайлова – експерт в Природен парк „Витоша”. „Очакваме над 3000 души да преминат по стъпките на Алеко и да се съберат на Витошкия първенец,“ каза на пресконференцията Анатоли Илиев, организационен секретар на София – европейска столица на спорта 2018.

 

Сдружение „Маратон“ организира за 12-та поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване от центъра на град София до Черни връх (2290 м). Състезанието ще се състои в неделя, 26 август, като стартът ще бъде даден в 9:00 ч. пред билетния център на НДК. „Тази година очакваме над 300 бегачи да участват в това предизвикателство,“ каза Петър Панков – дългогодишен организатор на проявата.

Btsbg.org © 2021 All rights reserved