През 2019 г. се отбелязват 550 години от връщане мощите на свети Иван Рилски от Търновград в Рилската света обител

25/02/2019

 

На 22 февруари във Военния клуб се създаде Национален инициативен комитет за отбелязване на 550 години от пренасяне на мощите на свети Иван Рилски от Велико Търново в Рилския манастир през 1469 година и провеждане на поклоннически поход „Светият път”, който ще стартира на 1 юли 2019 г. и ще завърши на 31 юли в Рилския манастир. Председател на Инициативния комитет стана проф. д-р Пламен Павлов.

Благодарение на усилията на Паскал Пиперков и Евгени Коев, които извършиха огромна проучвателска и организационна дейност, в Инициативния комитет се включиха представители на правителството, депутати, областни управители, кметове, научни работници, просветни дейци, писатели и журналисти, експерти, членове на туристически дружества, младежи. Сред тях бяха областният управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който през 2011 година подема идеята за възстановяване на поклонническия маршрут. Сред основните организатори са Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и ТД „Академик – ВТУ” – Велико Търново.

През изминалите три години са проведени поклоннически експедиции, които разкриват голямото културно-историческото богатство в населените места по този маршрут. Те бяха включени в презентацията, която бе представена пред събралото се във Военния клуб множество от съмишленици. Специална покана бе отправена към БТС да стане съорганизатор на похода. Председателят на БТС проф. д-р Алексей Стоев заяви, че Сдружението поддържа този поклоннически маршрут, както и походите „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”, „По стъпките на Апостола”, „По стъпките на четата на Цанко Дюстабанов”. Според него по този начин се дава мотив на младото поколение да бъде сред природата. „Светият път” ще стане един от обектите в Националното движение „Опознай България – 100 НТО”.

Походът ще се проведе под патронажа на вицепремиера Красимир Каракачанов. Това национално събитие ще обедини българите и чрез него ще се съхрани и обогати културно-историческото наследство по протежение на целия 570-километров маршрут, който преминава през 5 епархии, 20 общини (Велико Търново, Павликени, Свищов, Левски, Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, Мездра, Враца, Своге, Нови Искър, София, Перник, Радомир, Дупница, Бобошево, Рила), 3 областни града, 70 селища и 4 природни парка. Без истинското духовно изживяване този поклоннически маршрут ще остане само туристически поход.

Това родолюбиво и свято начинание със своя богат духовен заряд е послание към младите хора и има силен възпитателен ефект. То е и е едно ново начало за развитие на културния, екологичен и поклоннически туризъм в България. Идеята е „Светият път” да стане популярен поклоннически маршрут не само у нас, но и в чужбина.

 

Btsbg.org © 2020 All rights reserved