ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ВРЪЧИ ПОЧЕТЕН ЗНАК НА АЛПИНИСТИ ОТ ЕКСПЕДИЦИЯ „ЕВЕРЕСТ 1984”

25/04/2024

Официалното честване на 40 години от експедиция „Еверест 84”, организирано от Български туристически съюз, се състоя на 24 април т. г. във Военния клуб в София под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.  Освен от Президента Радев събитието уважиха зам. министри, областни управители, кметове, туристически деятели, гости и представители на медиите.

От алпинистите - участници в експедицията присъстваха Огнян Балджийски,   Кънчо Долапчиев,  Петко Тотев,   Методи Савов, Кирил Досков,  Николай Петков,  Костас Канидис и Дойчин Василев, които разказаха интересни факти за това значимо за българите събитие.

В публиката бяха Елисавета Първанова – технически секретар на експедиция „Еверест 1984”, Симеон Идакиев – журналист, отразявал експедицията от базовия лагер и др.

Алпинистите получиха поздравления от председателя на БТС Венцислав Венев, от Петко Тотев – участник в експедицията и председател на Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА), от зам. министъра на туризма  Павлин Петров. Изброени бяха поздравителни адреси от Български олимпийски комитет, от Природен парк „Витоша”, НСА и др.

Приветствено слово произнесе президентът Румен Радев и връчи почетен знак на президента за експедиция „Еверест 1984” на алпиниста Кирил Досков. Прожектирани бяха вълнуващи архивни кадри от филма „Еверест – радост и мъка” (1984) на Милан Огнянов - сценарист, кинооператор и режисьор и участник в експедицията. С видео от паметната плоча на Христо Проданов в базовия лагер на Еверест Силвия Аздреева поздрави всички българи по повод юбилея.

За ведрото настроение на празника допринесоха прекрасните изпълнения на

Мъжка вокална група „Вежен” при ТД „Вежен” - Тетевен

Btsbg.org © 2024 All rights reserved