РОДОПСКА ГАЙДА ОГЛАСИ СУВОБОР

12/09/2022

РОДОПСКА ГАЙДА ОГЛАСИ СУВОБОР

Дванадесетата младежка балканска планинарска среща тази година се състоя в периода 19-21 август на Раяц, Сувобор, Република Сърбия.

Млади планинари от пет балкански държави и техните ръководители участваха в богата и динамична програма, включваща обучение по планинско ориентиране, първа помощ в планината, изхранване от природата и използване на  въжета, възли и обезопасяване по време на преходи. След всяка лекционна част, участниците имаха възможност да се упражняват и сами да демонстрират наученото. Преодоляна бе и езиковата бариера между участниците от България, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Осъществен бе и поход до връх Раяц.

Наред със сериозните ангажименти, младежите се забавляваха край лагерен огън с много музика, песни и заря. Майсторско изпълнение на гайда на младия планинар Васил Илчевски от Чепеларе бе българския поздрав към участниците в проявата. Той въодушеви мнозина за едно кръшно българско хоро.

Тридневната среща се оказа недостатъчна за споделяне на опит, уточняване на бъдещи мероприятия и голямото желание на младежите за съвместни действия.  България бе представена от ТД ПЕС „Мусала“ гр. Самоков, ТД „Туризъм, спорт и екология Етрополе“  и младежи от гр. Чепеларе. Изказана ни бе гореща благодарност за организацията и провеждането на съвместна проява в Родопите през м. юли с планинари от Босна и Херцеговина, в която освен горепосочените дружества и планинари, взеха участие и туристи от ТД „Родопея“ Ягодина.

                                                                     Марияна ИЛИЕВА

                                                                              

Btsbg.org © 2023 All rights reserved