СЕКТОР „ТУРИЗЪМ” ! ЕФЕКТЪТ КОВИД

09/07/2021

            Това бе темата на проведената на 7 юли в столичния Дом на културата „Средец” конференция, организирана от Българския туристически съюз. Събитието бе открито с Поздравителен адрес от Специалният посланик на Световната организация по туризъм г-н Симеон Сакскобуготски. В него той подчерта, че туризмът е една от най-засегнатите сфери от Ковид-19 и че възстановяването на сектората в България и в света ще отнеме много време. „Необходими са правилни и навременни политики – акцентира той в своето обръщение към участниците в конференцията и добави, че обществата се опознават посредством туризма, а това намалява недоверието и враждите между хората. Местните общности могат да извлекат големи ползи и да се развиват благодарение на туристическия поток навсякъде. Запомнящият се триптих на Световната организация по туризъм: „Пътувай. Наслаждавай се. Уважавай” е един отличен девиз. Туризмът допринася косвено и пряко за по-добрия живот на хората.”

            С Поздравителния адрес бе дадено началото на конференцията и пръв взе думата изпълнителният секретар на БТС доц.д-р инж. Румен Драганов. В презентацията си „Влиянието на Ковид върху туризма” той обяви, че туризмът търпи загуби над 10 трилиона евро до момента по данни на Световната организация по туризъм и това число определено ще се увеличи. Р.Драганов

 обясни, че е направена оценка на случващото се през 2020 година и какво е „устойчив туризъм”. „Това означава т.нар. семеен тип туризъм – къщи за гости, семейни хотели, малки корпоративни хотели и хижите в планините, стопанисвани от БТС, към които имаше огромен интерес. Имаме около 1,5 млн. легла в страната и те не се запълват изцяло. Във върха на сезона легловата база се заема около 70%. Имаме изградена суперструктура, която е абсолютно запазена, тя не е пострадала, практически тя е пълна с потенциал. Какво ще се случи от тук нататък? Има песимистичен, оптимистичен и среден вариант за възстановяване на Сектор „Туризъм”, т.е. възстановяването върви към 2022-2023-та година, а през 2024 –та можем да се върнем на нивата от 2019 година. Ние говорим за един огромен потенциал в туризма, който ще бъде възстановен” – обобщи Р. Драганов.

            Петър Вълков - председател на първата кооперация в туризма Кооперация „БТС-Екскурзоводи”, учредена през декември 2020 година по идея на Румен Драганов, сподели, че има една ниша, която може да подпомогне на екскурзоводите да започнат да работят и най-вече да се промени мисленето. „В момента кооперацията има 18 члена, а това, което е важно, е че всички работят за кооперацията и кооперацията работи за тях. Ние имаме възможност да подпомагаме както колегите си, които имат огромен потенциал, можем да склрючваме договори с туроператори, като те ще могат да изплащат такса на кооперацията, защото ние сме им предоставили качествени екскурзоводи. Стартирахме тази програма и вече имаме реализирани пътувания с наши колеги с две фирми, които са туроператори и работят с деца.Те направиха отчисления за кооперацията. Създадоха се още три кооперации – на аниматорите, една кооперация в Банско и една в Скравена. Партнираме си с БТС и с Информационния му център, ще имаме и сайт, ще работим с общините и техните Туристически информационни центрове, защото това е много важно за подобряване на местната икономика” - каза П.Вълков.

 

            Веселин Банковски – председател на Сдружението на малкия и среден бизнес в туризма и член на Управителния съвет на  Кооперация „БТС - Анимационно обслужване” в своята презентация на тема „Управление и устойчиво развитие на събитията в Република България” подчерта, че стремежът е да се опознае България чрез събитията, случващи се в отделните туристически региони. „Подготвихме проект „Национален културно-туристически календар”. Всяко събитие може да се листва към заинтересованите. Възнамеряваме да определим тематични туристически столици в отделните райони и те да се опознаят чрез активности. Предвиждаме да се промотира дестинацията тематично и да се правят тематични турове. Насочваме нашите усилия към етно столиците като един микс, в който всеки може да намери себе си. А защо направихме тази кооперация? Защото това е отлична възможност, доказана от добрите практиките по света. Искаме също така да възстановим сувенирната индустрия. Не може България с китайски сувенири да рекламира българския туристически продукт.”

            „Казваме, че туризмът е визитната икономическа картичка на България, а българския фолклор е културната визитна картичка на България” - акцентира в своето експозе Христо Станков – председател на Кооперация „БТС – Анимационно обслужване”. - Двете трябва да вървят заедно.Това засега не се получава. Наесен ще направим едно събитие по туристическите райони, което не е правено. Казва се „Походът на единението българско”. Ще промотираме емблематични места в България.”

            По време на тази презентация бе направена блиц анкета сред присъстващите на конференцията, от която се появиха предложения за различни тематични туристически столици.

            В панела „Екология в туризма” Мила Байлова и Юлия Венкова промотираха приложението „Природен”, което предоставя информация за замърсени места и ги представя като предизвикателство за почистването им.

Два важни акцента в младежката тема, а именно намирането на работа и възможности за стажуване бяха представени от Йоана Люцканова от CareerHub и Илияна Банкова от AIESEC.

            За „Ефектът Ковид върху туристическите организации”  говори Мая Малинова от УниБИТ.

            Между отделните презентации участниците в конференцията се насладиха на  прекрасните изпълнения на "Нов цирк" и АИМИ Студията, които създадоха много настроение с нетрадиционните си изпълнения.

            Младежите от БТС в лицето на Максимилиян Михайлов, Гергана Митова, Гергана Геранова и Иван Тодоров доказаха, че Сдружението е отворено за паратньорства с други организации и че е в синхрон с актуалните проблеми в Сектор „Туризъм”.

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved