Шестият национален поход „Троянски Балкан – по пътеките на Апостола”

03/08/2021

С ПОЧИТ КЪМ АПОСТОЛА

 

          Шестият национален поход „Троянски Балкан – по пътеките на Апостола” се проведе от 13 до 16 юни 2021 г. Проявата е част от Календарния план на Българската федерация на туристите ветерани (БФТВ) и в нея се включиха 44 участника от 17 клуба в страната. Организатор на похода е ТД „Амбарица 21” – Троян, ръководител – Румен Узунов – председател на БФТВ, водач – Илина Маринова от „А 21” – Троян и спасител – Петър Куцидимов от Сопот.

         От местността Беклемето, където бе стартът на маршрута, внушителната колона потегли към заслон „Орлово гнездо” и хижа „Дерменка”. Вървим по широк път. Вече втора година се извършват строителни работи и цивилизацията превзема малко по малко този участък от Беклемето до хижата, който се намира в защитена зона на Централен Балкан. Старите скалисти пътеки са заличени и остават в спомените ни. Успокояваме недоволството си с красивите гледки около нас. На изток погледът ни се плъзга по основното било на Стара планина и връх Ботев, на запад – към масива на връх Вежен, на север – към резерват „Стенето” и на юг – към Розовата долина.

          Хижа „Дерменка” ни дава подслон за първата вечер, а на сутринта поемаме към хижа „Добрила”. Тук сме в „свои води” и така ще бъде до края на прехода ни, когато ще слезем от планината в родния град на Апостола – гр. Карлово. Пътят ни се вие по снагата на планината и е истинско удоволствие да усещаш дъха на поляните, прохладата на гората, топлината на слънцето, живителната сила на изворната вода и нежния полъха на вятъра.

        В „Добрила” пристигаме на обяд и веднага се сформира група от ентусиасти за изкачване на връх Амбарица, кацнал като страж на 2166 м н. в., с великолепна гледка към билото на Стара планина в най-високата й част.

        Денят преваля и нощта ни дарява с вълшебен звезден небосвод.

        Третият ден е напрегнат. Очаква ни 6-часов преход през хижа „В. Левски” до хижа „Балкански рози”. Утрото е свежо и с бодра крачка се изнизваме от поляната пред „Добрила” по широка, равна и удобна за вървене пътека, вече от южната страна на планината, малко под главното й било. След седловината Залъмово кладенче към хижа „В. Левски” пътеката прави рязък завой на североизток и навлизаме в масив от стар боров лес. По пътя си пресичаме и няколко потока, които се спускат от върховете на Амбарица, атрактивно се хвърлят по склоновете и образуват красиви водопади. Рязко слизане по наклон и пътеката ни отвежда в лоното на вековна дъбова гора, а след още час пристигаме в хижа „В. Левски” за отмора. „Отскачаме” до водопада Карловско пръскало и продължаваме към хижа „Балкански рози”, където усмихната ни посреща хижарката Таня. Настаняваме се по масите навън. Няма такава романтика - топла лятна привечер, седнал си на двора край Стара река и слушаш мелодията на движението й. Светулките се надпреварват да светят и напомнят за летните горещници.

        Ставаме много рано. Бързо преминаваме двете мостчета и тръгваме край реката, която се е забързала надолу и сякаш ни задава темпото. От време на време спираме, за да се насладим на дълбоките й вирове под надвисналите скали. Но повече гледаме в краката си – пътеката е тясна, на места мочурлива, с огромни скални късове. Малка почивка на хижа „Хубавец” и продължаваме към крайната цел. Последно изкачване и пред нас се открива Карлово.

         С развято знаме и „Тих бял Дунав” колоната на ветераните навлиза тържествено пред паметника на Васил Левски. Гост на тържествения ритуал е зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев, който поздрави участниците и изрази възхищение от издръжливостта им, водени от високо патриотичната проява да изразят своята почит към делото на Апостола. В знак на признателност към великия син на България Васил Левски туристите ветерани поднесоха венец от името на БФТВ и отдадоха почит пред паметта на Апостола с едноминутно мълчание.

 

                                                                                                  Снежана ИВАНОВА

        

Btsbg.org © 2021 All rights reserved