Среща с г-н Борис Мичич президент на Европейската асоциация за пешеходен туризъм (ERA) и Български туристически съюз

28/03/2018

На 21 март т.г. в София пристигна г-н Борис Мичич от Планинарския съюз на Сърбия, избран за президент на Европейската асоциация за пешеходен туризъм (ERA) на Генералната среща в края на септември 2017 г. в Брашов, Румъния. Той беше в София за участие в “Европейски спортен форум 2018” (22 - 23 март), който се проведе в хотел “Маринела”. Това събитие се провежда всяка година от Европейската комисия и на него се обсъждат с европейските институции проблемите в областта на спорта. Софийският форум бе открит от министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, от еврокомисаря по образование, култура, младеж и спорт г-н Тибор Наврачич и от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова

Г-н Борис Мичич бе гост и на Български туристически съюз, който е дългогодишен член на ERA. Един от основните дискутирани въпроси на срещата беше съвместното участие на България и Сърбия в европейски проекти за трансгранично сътрудничество, свързани с туризма. Бяха обсъдени и организационни въпроси от взаимен интерес, като се наблегна на участието на нашия съюз в инициативите на ERA, една от които е “Най-доброто от Европа - водещи квалитетни туристически маршрути”, предлагаща прозрачна система от критерии за подобряване качеството на пешеходните маршрути в Европа. На срещата гост бе и г-жа Ингрид Хайек от EUMA - Европейската планиниска асоциация. Домакини бяха проф. Алексей Стоев - председател на Сдружение БТС, и г-жа Зорница Радонова - изпълнителен секретар на Сдружението.

В края на м. март т.г. Българският туристически съюз получи одобрение и висока оценка от президиума на ERA за изготвената “Наредба за маркировка на туристическите пътища в България”.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved