СТОТИЦИ АЛЕКОВЦИ ОТ ЦЯЛТА СТРАНА ИЗКАЧИХА ЧЕРНИ ВРЪХ, ЗА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ЮБИЛЕЙНИЯ ПРАЗНИК НА БТС

31/08/2020

125 години организиран туризъм в България

 

СТОТИЦИ АЛЕКОВЦИ ОТ ЦЯЛТА СТРАНА ИЗКАЧИХА ЧЕРНИ ВРЪХ, ЗА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ЮБИЛЕЙНИЯ ПРАЗНИК НА БТС

 

Тази година Българският туристически съюз отбелязва 125 години от началото на организирания туризъм в България. Той стартира националния си туристически празник, посветен и на 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов – първият председател на създаденото от Шастливеца туристическо дружество в далечната 1895 година, с поднасяне на цветя пред морената срещу Народния театър „Иван Вазов”, откъдето Алеко е повел триста човека към Черни връх. Партньори на БТС за трета поредна година са Природен парк „Витоша” и фондация „София – европейска столица на спорта”.

Представители на софийски туристически дружества и фондации поднесоха цветя на 28 август. Сред тях бяха председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов, зам.-председателят на фондация „София – европейска столица на спорта” Анатоли Илиев и зам.-директорът на Природен парк „Витоша” Ваня Георгиева.

 

В своето приветствие към събралото се множество д-р Росманов акцентира върху необходимостта от почтеност и работа в полза на БТС, както и върху приемствеността между поколенията планинари и родолюбци. Проф. Светлозар Елдъров от Института по балканистика на БАН и Ваня Стоилова от Клуб приятели на Алеко Константинов, произнесоха слова, в които направиха ретроспекция и дадоха ясен знак, че през изминалите десетилетия заветите на Алеко и ценностите, които той въплъщава, пребъдват във времето.

 

Цветя на признателност бяха поднесени от д-р Росманов и на паметника на Щастливеца на бул. Витоша, където част от включилите се в тържеството, си направиха обща снимка. Така стартира юбилейния празник на Българския туристически съюз – най-старата и най-голяма неправителствена организация, чиито членове пазят в сърцата си любовта към природата и  любовта към Родината.

 

Кулминацията на националния празник на БТС бе на 30 август на Черни връх. По традиция точно в 12 часа прозвучаха химна на Р България и химна на БТС. Официалното откриване на празника бе предшествано от поднасянето на цветя пред балерефа на Щастливеца от ръководството на БТС и на Природен парк „Витоша”.  На сцената на витошкия първенец се изкачиха председателят на БТС доц. д-р Росманов, изпълнителният секретар доц. Румен Драганов, експредседателят на БТС проф. Иван Лалов, членът на УС проф. Атанас Георгиев и зам.-директорът на ПП „Витоша” Ваня Георгиева. На Черни връх стотици алекови следовници от цялата страна за пореден път доказаха, че са част от традицията, завещана от първооснователите и че туризма за тях е начин на живот.

 

В своето приветствие към събралото се множество председателят на БТС д-р Росманов каза: „Един културен феномен шества из нашата страна и това е БТС. Той е родолюбива организация, създадена от светли хора – Алеко Константинов и Иван Вазов. Нашият съюз, преминал през всички обществено-политически системи през последните 140 години, е жив и дееспособен благодарение на инициативата и сърцатостта на младите и на опита на по-възрастните. Нашият съюз има славно минало,  трудно настояще, но светло бъдеще. Нека почтеността, сърцатостта, смислените решения и умните действия да надделят над тясногруповите интереси, за да може да съществува съюза. Няма как да успеем поединично, ако не сме заедно всички. Да живее България, българския народ и БТС! Нека младите и нашите внуци да идват тук на това знаково място и да помнят деня, в който за първи път сме ги довели на Черни връх.”

 

Водещият тържеството Мирослав Дачев прочете няколко от Поздравителните адреси, изпратени от Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Министерство на образованието и науката, от Изпълнителната агенция по горите, от кмета на община Златица. Ваня Георгиева прочете Поздравителния адрес на директора на Природен парк „Витоша” – домакин на събитието.

 

Последва връчването на награди на победителите в планинското бягане от НДК до Черни връх, организирано от Сдружение „Маратон” в партньорство със Столична община, фондация „София – европейска столица на спорта” и БТС.

 

За настроението на туристите допринесе талантливото изпълнение на емблематични туристически песни и народни песни от Тетевенския край на Мъжка вокална група „Вежен”, към която се присъедини и председателя на БТС.

 

Музикалната програма продължи с хора на поляната на Черни връх, развяваха се знамена, създадоха се нови приятелства. Всички туристически дружества дошли на върха в Деня на туризма, получиха грамота за участие. На щанда на БТС се раздаваха тениски и раници и немалко от туристите се сдобиха с книжки от националните движения „Опознай България – 100 НТО” и „Покорител на десетте планински първенци”, с карти, пътеводители, значки на БТС и други информационни материали, сред които специално издадената за 125-годишнината на БТС брошура, съдържаща информация за Сдружението.

 

Най-възрастния участник бе 81-годишният Григор Христов от ТГ „Куруто” – гр. Търговище, а най-малка бе 8-месечната Мария, чиято майка Ивана Бойчева от ТД „Урвич” не можеше да скрие усмивката си. На празник като на празник! И за Многая лета на Българския туристически съюз.

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved