Трети национален сбор на планинските водачи

06/11/2017

 

От 3 до 5 ноември в Учебен център „Мальовица” се проведе Трети национален сбор на планинските водачи. В него взеха участие над 50 представители на туристически дружества, членове на БТС, преминали през годините успешно обучение за планински водачи. Тази проява вече става традиционна и към нея се проявява все по-голям интерес.

Лектори на сбора бяха Кънчо Долапчиев – участник в експедиция „Еверест 1984”, Иван Кандиларов – дългогодишен преподавател и деятел на БТС и доц. Тодор Тодоров – член на УС на БТС. Георги Петров – дългогодишен деятел на алпинизма и член на УС на БТС, представи на участниците Кънчо Долапчиев и специалния гост на семинара - алпинистът Методи Савов.

Кънчо Долапчиев запозна планинските водачи с историята на алпинизма в България и в света, като наблегна на височинния туризъм и алпинизъм. Той сподели и впечатленията си от Българската експедиция на Еверест през 1984 г.

Иван Кандиларов и Тодор Тодоров запознаха участниците със специфични особености на професията „Планински водач”.

Методи Савов разказа интересни истории от изкачването на Еверест през 1984 г. и покоряването на други върхове.

Голяма част от присъстващите на сбора предприеха походи из Мальовишкия дял на Рила.

На участниците, изкарали курс на обучение във Враца – летен профил - им бяха връчени удостоверения за професионално обучение.

 

Лъчезар Лазаров

Btsbg.org © 2024 All rights reserved