В ХЪРВАТИЯ СЕ ПРОВЕДОХА ОБЩИTE СЪБРАНИЯ НА EUMA И НА BMU

14/05/2024

Общите събрания на Сдружението на Планинарските асоциации на Европейския съюз (EUMA) и на Балканския планинарски съюз (BMU) се проведоха в Национален парк „Пакленица“, Хърватия от 10 до 12 май 2024 г. Домакин на тези форуми беше Хърватската планинска асоциация, която честваше и 150-ата годишнина на организирания алпинизъм в Хърватия. В събитията участваха общо 59 представители на планинарски асоциации от цяла Европа, в това число и Венцислав Венев, председател на Сдружение „Български туристически съюз“.

Мероприятията започнаха на 10 май в Стариград, НП „Пакленица“ със срещи на експертните групи на EUMA за планински маршрути и маркировка и за планински хижи. След тях се състоя Общото събрание на Балканския планинарски съюз (BMU), асоциация на планинарски сдружения от Югоизточна Европа, под председателството от вицепрезидента на организацията Мартин Шолар (PZS, Словения). По време на него беше предложено и обстойно разисквано създаването на Балкански шампионат по планинско бяга.

На следващия ден се проведе и генералната асамблея на Сдружението на Планинарските асоциации на Европейския съюз (EUMA), която бе ръководена от президента на EUMA Йозеф Кленер (DAV, Германия). В дневния ред от 13 точки бяха приети отчети за работата на организацията и бяха взети решения, които представляват основа за по-нататъшното ѝ функциониране. Две нови асоциации бяха приети за пълноправни членове на EUMA и бяха избрани двама нови вицепрезиденти в петчленното ръководство.

Особеността на хърватското домакинство бе фактът, че за разлика от предишните подобни срещи, провеждани предимно в конферентни зали в големи градски райони, този път те се състояха буквално в планината, в Посетителския център на Стариград, НП „Пакленица“. Представителите на националните планинарски асоциации от цяла Европа обиколиха пролома на Велика Пакленица и разгледаха изложбата в Подземния град и музея „Винету“ в Стариград.

Хърватският планинарски съюз подари на всички участници двуезичен албум с твърди корици и голям формат „Planine / Mountains“, подготвен и издаден по повод 150-годишнината на организирания алпинизъм в Хърватия. Председателят на БТС изненада домакините и върна жеста със също толкова луксозен фотоалбум на Рила.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved