Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх на Витоша

06/07/2018

Под това мото на 29 юни пред морената до Народния театър „Иван Вазов” стартира инициативата, с която БТС отбеляза успешното приключване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Зорница Радонова – изпълнителен секретар на Сдружението, поздрави присъстващите, поднесе цветя на морената и обяви началото на проявата. Певците от Йодлеровия състав на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” изпяха популярни туристически песни и допринесоха за доброто настроение. Последва полагане на цветя и пред паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“.

На 30 юни стана символичното предаване на Председателството на Република Австрия. Предвиждаше се изкачване на Черни връх от хижа „Алеко”. Почти на същата надморска височина, но в Австрия, под връх Планай в ски курорта Шладминг, беше официалната церемония по приемането на Председателството от Република Австрия. Лошото време обаче ни изненада с ниски температури, дъжд и мъгла. По съвет на Планинската спасителна служба изкачването на Черни връх беше отменено и цялата церемония се състоя на хижа „Алеко”. Официални гости бяха: съпругата на Негово Превъзходителство посланика на Република Австрия у нас г-жа Женевиев Хаузер, съпругата на Негово Превъзходителство посланика на Република Италия у нас г-жа Антонела Ренси, г-жа Лиляна Арсова - главен директор в Главна дирекция „Туристическа политика” и Даниела Ненкова – експерт в Министерството на туризма, инж. Юлия Михайлова, експерт, и инж. Галя Хаджиева - експерти в дирекция „ПП Витоша”, проф. д-р Алексей Стоев, председател на БТС, г-жа Зорница Радонова, изпълнителен секретар на БТС, и г-жа Елисавета Първанова, ръководител на похода.

 

Церемонията беше открита с химна на БТС „Балкани, дигайте се”, изпълнен от Йодлеровия състав на хор „Планинарска песен - Филип Аврамов” със ставане на крака от присъстващите. В приветствието си към участниците в инициативата проф. д-р Алексей Стоев заяви: „Намираме се на едно от най-сакралните за БТС места в България, където преди 123 години Алеко е довел около 300 човека и е поставил началото на организирания туризъм. Избрахме това място в едно сакрално време, когато за първи път България, като част от обединена Европа, е председател на Съвета на Европейския съюз. Решихме, че е добре да ознаменуваме първото българско председателство с една такава прекрасна проява „Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх на Витоша”. Черни връх е символ на българското планинарство. Днес ние предаваме председателството на Република Австрия, но за съжаление природата, както много често се случва, не е твърде благосклонна към нас, но въпреки дъжда и мъглата ние сме тук, на хижа „Алеко”, която носи името на нашия патрон. Заедно сме и аз се надявам, че тази наша среща ще остане паметна и тази проява ще даде началото на редица други европейски прояви, които по-късно в други страни ще ознаменуват за пореден път началото или края на поредното председателство. Канцлерът на Австрия взе добър пример от нас и днес също на едно такова високо място, само че в Алпите, той заедно с нашият министър-председател поема европредседателството. Надявам се, че нашата инициатива ще остане във времето и ще бъде добър знак за единение в Европа и за една общност, с която можем заедно да ходим в планините, една общност, която ще предаде тази щафета на по-младите поколения в бъдните години.”

Думата бе дадена и на ръководителя на похода алпинистката Елисавета Първанова, която в приветствието си към участниците обясни още, че инициативата ни е посветена на успешното приключване на първото Председателство на Република България на Съвета на ЕС, на 145-годишнината от рождението на Алеко Константинов и на избора на София за европейска столица на спорта за 2018 г. „Целта ни е да повдигнем завесата на градския живот и всички ние заедно да видим сиянието на прекрасната природа, която действа положително на личността. Нашата идея е постигнатата досега европейска цивилизационна преднина по отношение на жените и обединението в общото ни европейско семейство да бъде утвърдена сега, когато пред Европа предизвикателствата са много”, допълни г-жа Първанова.

 

Последваха поздравителните адреси от вицепремиера и министър на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева, от президента на Европейската асоциация за пешеходен туризъм - г-н Борис Мичич. Г-жа Лиляна Арсова прочете поздравителния адрес от името на министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова, а инж. Юлия Михайлова, експерт в ПП „Витоша”, представи поздравителния адрес от името на директора на ДПП „Витоша” ландшафтен архитект г-жа Снежана Петрова. Специално бяха приветствани г-жа Женевиев Хаузер и г-жа Антонела Ренси. Те споделиха, че са почитателки на красивите български планини. Г-жа Ренси обича много Рила и Пирин, запленена е от невероятната гледка на Седемте рилски езера. Последваха поздравления между участниците, снимки за спомен и интервюта пред БНТ, Канал 1, чийто екип специално беше дошъл, за да отрази събитието.

 

На официалните гости бе връчена специално изработена статуетка с богинята Нике. Сертификати за участие, тениски с логото но БТС, сувенири, предоставени ни с любезното съдействие на дирекция „ПП Витоша”, получиха всички участници, сред които бяха представителки на ТД „Сърнена гора”, Стара Загора, на ТД „Кайлъшка долина”, Плевен, на СТД „Мургаш 77”, София, на АТД при БАН, София, и на ТД „Рилски турист” - Самоков. Мъгливия, дъждовен ден бе наситен с много добро настроение, усмивки и емоции. Една група се разходи до Меча поляна, за да дадем все пак своя дан като туристи на любимата ни планина. Така под Черни връх символично БТС отбеляза приключването на първото Българско председателство на Съвета на Европа сред величието и прелестта на нашата природа, която винаги ни зарежда с оптимизъм и енергия. Надяваме се, че по този начин БТС стана още по-популярен, а нашата столица и България - още по-видими и разпознаваеми!

 

Думите на незабравимия Алеко Константинов „Има бъдеще нашата хубава България” получиха поредното потвърждение.

 

Инициативата на БТС „Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх на витоша” бе осъществена с подкрепата на София – европейска столица на спорта 2018 и ДПП „Витоша”.

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved